Uprawa roślin doniczkowych – czynności pielęgnacyjne

Uprawa roślin przynosi wiele przyjemności, satysfakcji i zadowolenia. Wiele ciekawych okazów z dumą stroi parapety i wnętrza mieszkań i różnorodnych powierzchni. Wśród wielu fanów roślinności znajdują się miłośnicy kwiatów mało wymagających, niewielkich, jak również upraw, które potrzebują szczególnego zainteresowania. Jakie okazy najbardziej przypadły do gustu sadownikom? Które z roślin najczęściej zdobią parapety naszych domów? Jak o nie dbać? Jakie narzędzia i akcesoria pomogą w pielęgnacji roślin?

Rośliny doniczkowe to inaczej ujmując uprawy pokojowe, których zadaniem jest ozdabianie wszelkich powierzchni. Hodowane w różnego rodzaju naczyniach, w których hodowca dostarcza jej odpowiednie podłoże i warunki do wzrostu. Rośliny doniczkowe to zazwyczaj uprawy wieloletnie, które w okresie zimowym odpoczywają, a podczas ciepłych dni ponownie pobudzają do wzrostu swoje kłącza i kwiaty. Do najpopularniejszych gatunków roślin ozdobnych uprawianych w domu są m.in.:

• storczyki,
  • begonia,
  • róża,
  • złocień,
  • hortensja,
  • azalia,
  • kaktus,
  • paproć,
  • aloes,
  • wiele innych.

Jak dbać o rośliny doniczkowe, aby były piękne, zdrowe i czarujące?
Wśród zadań, które nalezą do ogrodnika należą przede wszystkim pozyskanie informacji na temat życia danego gatunku rośliny, jak również jej wymagań i zasad postępowania z nią. Jest to ważna część pielęgnacyjna, gdyż nie każda z upraw posiada takie same cechy, a jej wzrost uzależniony jest od wykonywania precyzyjnych czynności.

Jednym z głównych działań jest nawadnianie kwiatów. Ilość oraz częstotliwość wody ustalona jest dla każdego gatunku z osobna. Kolejnym warunkiem utrzymania uprawy jest nasłonecznienie. Wśród ważnych czynność warto również wymienić nawożenie, przesadzanie i podcinanie.

Poszczególne elementy prac pielęgnacyjnych należy podzielić uwzględniając rodzaj rośliny.

Rośliny o liściach ozdobnych – kwiaty te potrzebują szczególnego postępowania. Rośliny te nie lubią przebywać na słońcu, więc warto przetrzymywać je w nieco zacienionej ekspozycji. Ułożenie ich przy oknie po stronie południowej może powodować usychanie i umieranie okazów. Ważnym dla tego rodzaju roślin jest również nawilżanie, które powinno odbywać się przy pomocy zraszania liści i czyszczenia ich z kurzu. Warto również zadbać o stale wilgotne podłoże kwiatów.

Doniczkowe rośliny kwitnące – hodowane w warunkach ciepłych, jednak z pewnym umiarem. Zbyt wielkie, bezpośrednie nasłonecznienie może spowodować przekwitnięcie kwiatów. Rośliny te nie lubią przeciągów i zimnych powiewów powietrza. Potrzebują dostarczania im nawozów, które wspomogą rozwój pięknych kwiatów.