Kalanchoe – ozdobny kwiat doniczkowy

Każdy z nas chciałby mieszkać w przytulnym otoczeniu, dlatego też robimy wszystko by nasze mieszkanie wyglądało jak najlepiej. Świetnym rozwiązaniem są oczywiście rośliny w domu. Znalezienie odpowiedniej rośliny z kolorowymi kwiatami to nic trudnego, prawda? Tak, ale wiosną. Problem pojawia się dopiero w porze zimowej, gdy rzadziej kwitną kwiaty. Dlatego dobrą alternatywą jest kalanchoe – to bowiem roślina, której kwiaty pojawiają się właśnie zimą. Krótka pora dnia jest dla niej idealna, a przy tym rewelacyjnie ozdobi Twój parapet!

Kalanchoe to lubiany kwiat doniczkowy, który jest dostępny w każdej kwiaciarni, a nawet w supermarkecie. Roślina ta ma piękne, dekoracyjne i kolorowe kwiaty, dzięki czemu efektownie ozdobi Twoje mieszkanie bądź dom. Barwy kwiatów kalanchoe są różnorodne- białe, różowe, żółte, czerwone, pomarańczowe, więc na pewno znajdziesz odpowiedni kolor dla siebie!

Warto zaznaczyć, że rośliny tej nie należy wyrzucać po przekwitnięciu, nie jest ona bowiem rośliną jednoroczną- wystarczy tylko usunąć kwiatostany. Odpowiednia pielęgnacja pozwoli kalanchoe na nowo puścić piękne i ozdobne kwiaty, a tym samym ponownie ozdobią Twój parapet.
Pielęgnacja kalanchoe jest bardzo prosta. Roślina ta zimą lubi światło, dlatego też warto ją ustawić w południowej części mieszkania/domu.

Odpowiedni będzie dla niej właśnie parapet, dzięki czemu będzie miała bezpośredni dostęp do światła. W lecie natomiast powinna stać w miejscu, gdzie promienie słoneczne nie będą jej szkodziły. Kalanchoe należy bowiem do roślin, które tolerują temperaturę maksymalnie do 27 stopni Celsjusza.
Roślina ta wymaga również odpowiedniego podlewania. Zimą, gdzie temperatura na zewnątrz jest niska należy ograniczyć podlewanie kalanchoe co 10-14 dni. Latem zaś co 5-6 dni. Ziemia musi wyraźnie przeschnąć, w przeciwnym wypadku roślina zgnije lub rozwinie się na niej mączniak, a co za tym idzie liście będzie trzeba obciąć. Kalanchoe nie lubi spryskiwania, dlatego też jeśli nasze liście są zakurzone to wystarczy je przetrzeć wilgotnym wacikiem z czystą wodą.

W kwiaciarniach i supermarketach mamy dostęp do różnych odżywek dla roślin. Jest to świetne rozwiązanie, aby nasza roślinka była jeszcze piękniejsza i odżywiona. Pamiętajmy jednak, że kalanchoe nawozimy tylko w okresie kwitnienia i tylko raz na miesiąc. Tutaj świetnie się sprawdza powiedzenie „co za dużo, to niezdrowo”.

Właściwie jeśli chodzi o pielęgnację tej rośliny to tyle. Roślina nie jest wymagająca, prawda? Świetnie sprawdzi się dla ludzi, którzy dopiero zaczynają przygodę z uprawianiem roślin.