Krzewy owocowe

Krzewy to rośliny drzewiaste, które w najprostszy sposób możemy odróżnić od drzew, posługując się kilkoma wskaźnikami, które są bardzo pomocne jeśli chodzi o zagospodarowanie i zaplanowanie rozsadzenia roślin w naszym ogrodzie. Pierwszym wyróżnikiem jest wysokość krzewów ogrodowych, które zwykle nie przekraczają wzrostu 2 metrów. Jest tak ze względu na to, że dbając o nie regularnie i stosując odpowiednie odżywki, nawożenie oraz przycinając je od czasu do czasu, nie dopuszczamy tym samym do ich „zdziczenia” i gwałtownego, niekontrolowanego rozrostu.

Wśród krzewów ogrodowych rozpoznajemy te, które owocują w sezonie oraz krzewy spełniające typowo ozdobne funkcje. To jaki rodzaj pnącza wybierzemy, zależy już od samych oraz naszych potrzeb. Obecnie bardzo modne stało się prowadzenie tzw. przydomowych ogródków lud działek: wykupionych od gminy miejsc ogrodowych poza miastem. Wiąże się to ściśle z stylem „bio” i „eko”, mających na celu wsparcie naszej aktywności ruchowej, a także samodzielności konsumpcyjnej, która w widoczny sposób wpływa na poprawę kondycji psychicznej i fizycznej nas oraz bliskich nam osób.

Często jest tak, że szybciej i łatwiej jest zrobić coś samemu niż po raz kolejny, spotykać się z rozczarowaniem wywołanym własną bezradnością, często myloną z tym, czego spodziewamy się w zamian za własny wkład i istnienie, od najbliższego nam otoczenia. Nie trzeba być wyspecjalizowanym w sadownictwie ogrodnikiem, by wiedzieć że własna produkcja zawsze przynosi efekt i ma sens.

Jak wspomniałam wcześniej, decydując się na krzewy owocowe, powinniśmy wcześniej określić to, na czym nam zależy. Używając prostych słów: Albo wyglądamy ładnie albo oprócz tego, że ładnie wyglądamy, coś z tego jeszcze mamy.

Najbardziej popularne krzewy, które z łatwością zdobędziemy do przydomowego ogrodu, to porzeczka, agrest, borówka, dereń, jeżyna i malina.

Pożytek płynący ze zbioru owoców o wiele podwyższa ten, który możemy mieć z gruntu wokół domu, pożytkowanego w celach dodatkowego zdobienia budynku w którym mieszkamy. Decydując się na tą konsternację, możemy się niejednokrotnie spotkać z nieprzychylną postawą środowiska, ze względu na fakt, że samowystarczalność nie jest zbyt popularna. Jednak jest to dość istotne, ponieważ warunkuje komfort dostępnego nam bytu. Decydując się na kreatywność sterujemy własnym wyborem.

Zatem, nawet jeśli nie masz kawałka gruntu koło siebie, sadź krzewy, martw się o rośliny, ponieważ nie tylko drzewa liczą się w naszym życiu, ale także dbałość o to jak będzie wyglądać nasza najbliższa przestrzeń i otoczenie. Zagospodarowując ją samodzielnie, nie robimy nic złego, oprócz tego, że zależy nam na staraniu się o to, by nasz świat był bardziej nam przychylny i spójny z nami samymi.