Czarny bez w ogrodzie

Bardzo często właściciele ogrodów zwracają uwagę tylko i wyłącznie na wygląd swoich roślin, kolorystykę, pomijając pozytywne właściwości niektórych krzewów, owoców dostępnych na rynku. Owszem piękny wygląd ogrodu też jest bardzo istotny, gdyż cieszy oko, jednakże bardzo ważne jest posiadanie w nim roślin, które mają korzystny na niego wpływ.

Jedną z niedocenionych roślin w tej kwestii jest bez czarny, którego uprawą zajmuję się bardzo mało osób. Jest to owoc mający bardzo pozytywne właściwości, lecz niestety nie wszyscy sobie zdają z tego sprawę. Jest bardzo rzadko sadzony w ogrodach, aczkolwiek jest przyjazny całej faunie, poza tym bardzo obficie kwitnie oraz posiada jadalne kwiaty i owoce. Zawiera wiele korzystnych dla organizmu właściwości, dlatego powinien tym bardziej częściej gościć w naszych ogrodach. Z owoców czarnego bzu można zrobić również przepyszne konfitury.

Z reguły roślina ta spotykana jest przede wszystkim w lasach, oraz na nieużytkach rolnych, a miejscem w którym powinien występować dużo częściej jest rzecz jasna ogród. Jeśli chodzi o pielęgnację roślina jest bardzo mało kłopotliwa, nie wymaga poświęcenia, przystosowuje się bardzo szybko do otoczenia i panujących warunków. Sam krzew jest dość gęsty, i rośnie w miarę szybko, uzyskując nawet do 7 metrów wysokości. Gałęzie są bardzo obwisłe, krzew posiada również koronę. Jest to dziki rodzaj krzewu, który na początku może nie wyglądać zbyt atrakcyjnie, jednak gdy zacznie kwitnąć i owocować może stać się prawdziwą ozdobą ogrodu. Jedynym minusem są liście o kolorze bardzo głębokiej zieleni, wydzielają one bardzo ostry, często nielubiany zapach.

Kwiaty osiągają około 20 cm średnicy, ich zapach jest bardzo charakterystyczny, słodkawy, krzewy owocują tak bardzo obficie, że gałęzie uginają się pod ciężarem owoców, a kwiaty są często odwiedzane przez motyle. Bez czarny bardzo dobrze nadaje się do uprawy w każdym ogrodzie, mniejszym czy też większym, jest tak naprawdę samoobsługowy nie sprawia żadnych większych problemów. Jedyne co musimy zrobić to zapewnić mu odpowiednie miejsce a on już sam sobie poradzi, i będzie z nami przez wiele wiele lat. Jednakże krzew bardziej preferuje miejsca nasłonecznione, gdyż owoce wtedy osiągają większe rozmiary a także pełną barwę.

Bez bardzo dobrze prezentuje się również w ogrodach większych, tych na dużą skalę, ale również idealnie odnajduje się w warunkach miejskich. Najlepiej rośnie na glebach średnio wilgotnych, natomiast jeśli gleba jest mniej wilgotna możemy wykorzystać kompost. By roślina bogato owocowała wymaga podlewania na samym początku aby mogły zawiązać się dużej ilości owoce, również aby owocowała corocznie ważne jest jej przycinanie.